آشنایی با مزایا و معایب پمپ گریز از مرکز ، کاربرد پمپ گریز از مرکز چیست؟
انواع پمپ گریز از مرکز
پمپ گریز از مرکز را بر حسب نوع ساختمان به انواع زیر تقسیم بندی میکنند:
1- از نظر وضعیت طبقات که ممکن است یک طبقه و یا چند طبقه باشند.
2- از نظر مقدار آبدهی و ارتفاع که ممکن است بصورت کم , متوسط و زیاد باشند.
3- از نظر نوع پروانه, تعداد تیغه و وضعیت آنها.
اجزای یک پمپ گریز از مرکز
1- موتور, که باعث حرکت دورانی محور پمپ می گردد.
2- روتور, که شامل محور و پرهها است.
3- پوسته یا جداره
4- لوله مکش
5- لوله رانش
6- محفظه بین پوسته و پروانه
مزایای پمپ گریز از مرکز
پمپ گریز از مرکز دارای ساختمان سادهای بوده و از مواد گوناگون ساخته میشوند. در استفاده از این پمپها نیازی به شیر یا سوپاپ نمیباشد. چون پمپ در سرعتهای بالا عمل میکند لذا میتوان آنرا مستقیما به موتور الکتریکی متصل نمود. با افزایش سرعت برای عملکرد معین ابعاد پمپ کوچکتر میشود. دبی آن یکنواخت است. هزینه تعمیرات آن از پمپهای دیگر کمتر میباشد. درصورت قطع جریان میتواند مدت بدون آسیب رسیدن به پمپ به گردش ادامه دهد. برای انتقال سیالات با مواد معلق بخوبی عمل میکنند. نسبت به پمپهای دیگر با ظرفیت مشابه دارای ابعاد کوچکتری میباشند.
معایب پمپ گریز از مرکز
پمپ گریز از مرکز قادر به ایجاد فشارهای بالا نمیباشند و به این منظور برای فشارهای بالا باید از پمپهای چند مرحلهای استفاده نمود.
در شرایط معین و محدودی با راندمان بالا عمل میکند. راه اندازی این پمپها نیاز به آماده سازی دارد. در صورتی که پمپها از کار بیفتند, سیال میتواند به قسمت مکش از درون پمپها جاری شود. لذا بهتر است که در خروجی این پمپها از شیر یک طرفه استفاده نمود. برای سیالات با ویسکوزیته (غلظت) بالا نمیتوان از این نوع پمپ استفاده نمود.
دامنه کاربرد پمپ گریز از مرکز بسیار وسیع بوده, و در صنایع شیمیایی,کاغذسازی,صنایع غذایی و لبنیات, فلزات مذاب,آب و فاضلاب, دفع موادزائد, نفت و پتروشیمی ودیگر مواد به کار می روند. از نظر ظرفیت دبی, توانایی این پمپ ها برای ظرفیت های بالا و متوسط نوع جریان وتری و دبی های پایین نوع محوری و در دبی بالا نوع شعاعی می باشد. البته دو کمیت دبی و ظرفیت مستقل از هم نیستند و به شکل, اندازه و سرعت پره ها بستگی دارند.